Staat de publieke sector onwelwillend tegenover jong talent?

264px-Gartenkresse

In 2013 kopte het CBS al: “Ambtenarij kampioen vergrijzing. Werknemers bij overheidsdiensten zijn met 43,7 jaar gemiddeld het oudst.” Was de vergrijzing toentertijd al onderwerp van gesprek, nu staat het bovenaan elke HR-agenda. Want in de afgelopen twee jaar is dit alleen nog maar toegenomen. Hoe dit komt? Dat is precies wat wij (Itamar, 30 jaar / Ron, 55 jaar) ons afvragen.

Want via onze werkzaamheden bij Leeuwendaal, als trainer/adviseur, zijn wij continu te vinden in de bijzonder interessante wereld van de publieke sector. Een sector die (in principe) voortdurend in beweging is om aansluiting te vinden bij datgene wat maatschappelijk nodig is. En toch, kijkend naar de vergrijzingscijfers hierboven, lijkt de beweging naar een vitale en diverse organisatie waar een mooie mix aanwezig is tussen jong, ervaren en heel erg ervaren personeel, niet zo vanzelfsprekend. Wat zien wij als mogelijke oorzaak?

Itamar: Natuurlijk, de crisis, en als gevolg de bezuinigingen en reorganisaties. Deze zullen een grote impact hebben gehad op beschikbare plekken voor nieuw (jong) personeel. Maar ik vraag mij af of dat de enige reden is. Ik hoor veel managers in de publieke sector praten over ‘ervaring’ en ‘kennis’ wanneer zij een plek vrij hebben in het team. En stage- (of leer)plekken worden maar nauwelijks doorgezet in een contract. Wat zou de reden hiervoor zijn? Hebben zij de perceptie dat oudere werknemers waardevoller zijn? Zijn ze bang risico te lopen?

Ron: Volgens mij staan publieke organisaties niet onwelwillend tegenover jong talent. Alleen lijken ze de mogelijkheden niet te creëren, en hierdoor een beetje moedeloos verzuchten dat de boel al jaren op slot zit. Misschien worden HR instrumentaria nog niet voldoende gericht ingezet om instroom, doorstroom en uitstroom op gerichte en gewenste wijze te bevorderen. Er ontbreekt regelmatig ook een actief mobiliteitsbeleid. Er is dus simpelweg weinig plek in deze sector en jongeren zijn vaak degenen die het eerst moeten vertrekken (last in, first out). Hierdoor wordt er weinig ervaring opgedaan om met elkaar te werken. Dit geeft ook het idee dat jongeren maar komen en gaan.

Itamar: Ik hoor ook regelmatig HR en management aangeven dat ze denken dat die Generatie Y helemaal niet wil werken in de publieke sector. Volgens hen zijn zij namelijk op zoek naar flexibiliteit, vernieuwing en uitdaging. Elementen waarvan Generatie Y denkt dat die maar nauwelijks terug te vinden zijn in de ambtenarij. Toch hoor ik regelmatig het tegenovergestelde. Werkloosheid onder jongeren is nu nog een groot probleem en de publieke sector is een graag geziene werkgever. Zo hebben meer dan 4.000 jongeren gesolliciteerd op het Rijkstraineeship. Dus dat is het in mijn ogen niet…

Ron: Generaties worden ook tegen elkaar uitgespeeld. De pensioendiscussie zet generaties tegenover elkaar. Dit is in mijn ogen een slechte zaak. Oordelen en vooroordelen worden over en weer versterkt en de kloof wordt groter. Met als effect dat de zittende ‘grijze’ medewerkers de rijen sluiten.

Dit zijn oorzaken die wij regelmatig terugzien. Maar waarschijnlijk zijn er nog genoeg anderen te benoemen. Helder is wel dat het probleem van vergrijzing alsmaar toeneemt en dit ontzettend zonde is. Een gezonde balans en een sterke samenwerking tussen de verschillende generaties op de werkvloer maakt een organisatie sterker. Maar dan is er wel haast bij voor het publieke domein. Zo publiceerde ABN Amro recentelijk nog dat de War on Talent al lang voorbij is… en dat het talent gewonnen heeft: “Talent laat zich niet meer vastbinden. Maar wil zich wel verbinden met organisaties. Organisaties die dat niet zien en daar (nog) niet op inspelen zullen de boot gaan missen.”

En dit verbinden, of de commitment om écht de cultuur in een organisatie op te frissen en verjongen, is wat wij nog te weinig terugzien in de overheid. De komende vijf jaar zullen daarom essentieel zijn voor organisaties uit het publieke domein om actief open te staan voor een vitale en diverse organisatie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s