Op zoek naar goed onderwijs

banksy25-560x334Als  Onderwijs de ‘backbone’ van onze samenleving is dan is de kwaliteit van dit onderwijs enorm belangrijk. Micha Cohen is in Vrij Nederland  op zoek naar de pareltjes in het onderwijs. Mooie schetsen van professionals met hart voor de zaak.

Door: Micha Cohen. Wat kenmerkt goed onderwijs? Zeven onderwijsvernieuwers over hun metier. Wie is de beste onderwijsvernieuwer?

Sluit het onderwijs nog aan bij wat leerlingen moeten weten? En wie bepaalt dat: de overheid, de ouders, de leraren?

Onderwijsdenkers en -doeners zijn het over veel oneens, maar hoe ze ook denken over de lesmethodes, de ideale klassengrootte of de rol van iPads in de klas, één ding staat vast: het onderwijs kan alleen verbeteren als leraren beter zijn opgeleid en meer te vertellen krijgen. Zij worden door de overheid aangesproken als professionals maar krijgen niet de bijbehorende zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Laat de managers het veld ruimen, wijzelf moeten meer zeggenschap krijgen, betogen de leraren. Dan wint het beroep aan inhoud en stijgen status en salaris vanzelf.

In de huidige afrekencultuur lijken leraren volgens een van hen meer op ‘gedresseerde apen die dansjes doen voor nootjes of uit angst voor de stok’. Dat moet en kan anders, maar alleen als het weten niet ondergeschikt wordt gemaakt aan het meten. Een zesjesmentaliteit inruilen voor een cultuur van excelleren, daar kan niemand tegen zijn. Maar bereik je dat door minimaal duizend uur lesgeven en door scholen vooral af te rekenen op resultaten? Zes ervaringsdeskundigen uit de onderwijswereld over diploma-inflatie, ranglijstdenken en perverse prikkels in het onderwijs. En over de beste in hun vak.

1: Wiskundeleraar René Kneyber (35). ‘Ordeproblemen zijn taboe.’
2: Hoogleraar pedagogiek Micha de Winter (62). ‘Je moet niet focussen op de zwakke kanten.’
3: Alette Baartmans (27) van GeenSchool. ‘Met onze data kun je zelf kiezen.’
4: Hoogleraar onderwijskunde Gert Biesta (56). ‘Het gaat om meer dan kennis.’
5: Annet Kil-Albersen (53), directeur van de Onderwijscoöperatie. ‘Er is een perverse prikkel.’
6: Pedagoog Pedro De Bruyckere (39) over de mythe van het belang van kleine klassen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s