Leestip: Antifragile

imagesIk heb erg genoten van het nieuwste boek van N. Taleb. Hij neemt ons weer mee naar een wereld die veel minder voorspelbaar is dan we eigenlijk zouden willen. Naarmate de wereld complexer wordt, zullen de risico’s alleen maar toenemen, waarschuwt Taleb in zijn boek Antifragile.

Onze samenleving lijdt niet alleen aan neomanie, waarbij we alles wat nieuw is klakkeloos overnemen, maar ook aan een haast overdreven drang tot efficiëntie. De combinatie is gevaarlijk: het leidt ertoe dat we systemen stroomlijnen op basis van inzichten die de tand des tijds nog niet hebben doorstaan, waardoor we geen enkele reserve hebben als er zich een onvoorziene omstandigheid voordoet. In zo’n wereld kan het geringste schokje al genoeg zijn om de hele boel in elkaar te laten storten. Wie uit veiligheidsoverwegingen elk klein vuurtje probeert te voorkomen, maakt het bos juist kwetsbaarder voor die ene grote brand die niemand had kunnen zien aankomen.

De Libanese denker Nassim Nicholas Taleb toont keer op keer aan  hoe slecht we zijn in het toepassen ervaringen uit het verleden de bijbehorende data om de toekomst te voorspellen. Of het nu elf september de internetzeepbel is we worden steeds weer verrast door gebeurtenissen die we achteraf gaan verklaren.

In zijn nieuwe boek stelt hij de vraag kunnen we ons niet wapenen tegen dit soort van calamiteiten. Vanuit het tegenovergestelde van kwetsbaarheid te denken. Woorden als solide en robuust komen op maar dekken de lading niet. Hij komt uit op het woord antifragiel.

Centrale gedachte in het boek is dat we vanuit theorieën die we als mensen al snel omarmen als de waarheid om deze vervolgens  in handen geven van, zogeheten fragilista’s, mensen met een overdreven drang naar controle en op hun manier de samenleving minder riskant proberen te maken. Wat zij niet weten is dat zij juist het tegenovergestelde bereiken. Deze systeemschade is groter dan we denken. Of zoals Taleb zelf zegt” het niet zien van aankomen van een economische catastrofe is te vergeven. Het bouwen van dingen die daar kwetsbaar voor zijn is dat echter niet”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s