Appreciative inquiry

Deltares-National-University-of-Singapore-To-Study-Climate-Change-Water-ResearchWanneer zich problemen binnen een organisatie voordoen, wordt veelal eerst gekeken naar wat deze problemen veroorzaken, om vervolgens de problemen op te lossen. Bij Appreciative Inquiry gaat het juist om het omgekeerde proces en wordt er nadruk op positieve verandering gelegd. Het proces onderzoekt wat het beste in mensen naar boven haalt. Ook voor lerende trams een belangrijke techniek van denken om in huis te hebben.  Appreciatie Inquiry in vogelvlucht.

Succesfactoren

Om inzicht in de zogenoemde succesfactoren van een organisatie te krijgen, ontwikkelde Cooperrider een gestructureerd proces. Alle succesfactoren bij elkaar vormen de ´positieve kern´ van een organisatie. Hoe sterker deze positieve kern, hoe beter een organisatie is opgewassen tegen allerlei problemen. Appreciative Inquiry richt zich op de controversiële gebieden van positieve psychologie en karma (flow) en benadrukt alle pluspunten van een organisatie, in plaats van te focussen op alle tekortkomingen.

Beter inzicht

Een voorwaarde van Appreciative Inquire is de ´provocerende´ vraagstelling. Door af te wijken van traditionele vraagstelling kan men achter verrassende inzichten komen en helpt het medewerkers om hun kracht te vinden en die van de organisatie. In dit gehele proces komen vijf fases aan de orde:

Affirmative Topic Choice

Door middel van prikkelende vragen worden medewerkers geïnterviewd. Uit de antwoorden worden thema´s gekozen, die als aandachtspunten gaan gelden.

Discovery

Uit bovenstaande thema´s worden sub-thema´s gekristalliseerd, die de centrale succesfactoren (positieve kern) van de organisatie weerspiegelen.

Dream

Aan de hand van creatieve processen wordt naar creatieve oplossingen gezocht om de organisatie in positieve zin te veranderen. Het gaat om de kwantiteit van zowel bruikbare als niet bruikbare ideeën, waarbij het loskomen van creativiteit centraal staat.

Design

Hoe is de structuur van de organisatie opgebouwd en ingedeeld en is het niet mogelijk om dit anders in te delen? Met behulp van prikkelende stellingen, worden medewerkers gedwongen om brede doelstellingen en ideeën te formuleren, met optimalisatie van de organisatie voor ogen.

Destiny

Aan de hand van de eerdere fases, worden er nu concrete plannen gemaakt en duidelijke doelstellingen geformuleerd. De positieve kern fungeert hierbij als leidraad.

Evolutionair Proces

De fases van Apprecative Inquiry bootsen in veel opzichten het evolutionaire proces na. Ook het evolutionair proces komt tot stand door een selectie van de meest succesvolste elementen, die de basis leggen voor een volgende fase in ontwikkeling. Behalve om bedrijven te optimaliseren, wordt Appreciative Inquiry ook ingezet bij coaching- en consultingtrajecten. Het is een eenvoudige en prettige manier om tot inzicht van alle positieve kwaliteiten te komen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s