Jaarlijks 1,7 miljard naar bedrijfscursussen

jklhjklj kopie

Nederlandse bedrijven geven jaarlijks 1,7 miljard euro uit aan cursussen voor hun werknemers. 

De onderzoekers van het CBS namen alle bedrijven met tien of meer werknemers in Nederland onder de loep. 

Van de 3,7 miljoen mensen die bij zulke bedrijven werkten, volgden er in het jaar 2010 ruim 1,4 miljoen minimaal één cursus.

Gemiddeld genomen duurde zo’n cursus een werkweek, namelijk 35 uur. Dat betekent dat er door werknemers in totaal 51 miljoen uur is gespendeerd in de schoolbanken en dat een cursus per deelnemer gemiddeld 1200 euro kostte. In 2005 was dat overigens nog net iets meer, 1320 euro per werknemer per jaar.

Mannen

Uit het onderzoek blijkt dat mannen vaker op cursus gaan dan vrouwen. ” Een mogelijke verklaring hiervoor is dat vrouwen vaker in deeltijd werken en dat werkgevers minder bereid zijn om te investeren in deeltijdwerkers. 

Een andere mogelijke verklaring is het verschil in werkzaamheden tussen mannen en vrouwen in verschillende bedrijfsgroepen. De aard van de functie kan een rol spelen in de beslissing van een bedrijf om werknemers een cursus aan te bieden’’, schrijven de onderzoekers. Anderzijds gaan bij kleine bedrijven (10 tot 50 werknemers) meer vrouwen dan mannen op cursus.

Bedrijfstak

Ook zijn er duidelijke verschillen binnen sectoren. Binnen de sector ‘Dienstverlening, cultuur, sport en recreatie’ gaan de meeste mensen op cursus. 

Opvallend genoeg zijn de cursussen in die sector ook het duurst (ruim 1400 euro), maar duren ze het kortst (zo’n 16 uur). In de sector ‘Handel, vervoer, opslag en horeca’ krijgt het kleinste percentage werknemers nog bijscholing.

Door: ANP

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s